Doe eens een dagje Marokko


Ontdek de mooie eetgewoontes van Marokko aan de hand van een dagje Marokko.

Het ontbijt:

Het Marokkaanse ontbijt is zeer uitgebreid. Er is wittebrood, bruinbrood en brioche.marokkaans-brood-300x181 De meeste gezinnen bakken hun brood zelf en brengen het dan naar de gemeenschappelijke oven in het dorp waar ze het bakken. Het brood wordt besmeerd met roomboter en belegd met jam, honing of hartig beleg (salami, rookvlees). Verder eten ze dunne pannenkoeken (Pagrir) die belegd worden met boter en suiker of honing. Ook zijn er bij het ontbijt hard gekookte eieren, zwarte olijven, gepelde tomaten en schapenkaas.

De Lunch:

De lunch bestaat meestal uit een kruidige stoofpot van lamsvlees , vis of kip met groenten. Hierbij wordt salade, couscous of brood gegeten.

Een traditionele combinatie Couscous en de Tajine

Tajini, tajine

 

Een tajine (Arabisch: طاجين) is een Marokkaans aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in Marokko is de tajine populair.

Een tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog kegelvormig deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan.

Avondmaal:

De avondmaaltijd begint meestal met een salade van bijvoorbeeld aubergine en tomaat. Net zoals de lunch is de avondmaaltijd een warme maaltijd. Meestal een heerlijke stoofpot die gemaakt is van de restjes van de lunch. Verder bestaat de maaltijd uit couscous, gerst, gierst of pasta. Aardappelen worden in Marokko beschouwd als een groente. Ook bij de avondmaaltijd eten de Marokkanen brood.

Nagerecht:

Het nagerecht bestaat uit fruit of een heerlijk zoet gerecht (zoet gebak, fruit koekjes of chocolade taart met dadels).

Tussendoor

Eetlust opwekkend: Mezze

Mezze ( Perzisch woord maza – smaak of saus) is de aanduiding voor kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken. Net als de Spaanse tapas en Italiaanse antipasto vormt het een vrij lichte schotel die tussendoor als aperitiefhapje of als voorgerecht kan worden gegeten.

Mezze duidt het verkleinwoord aan en kan vrij eenvoudig bestaan uit een schaaltje olijven, gezouten amandelen, ansjovis of blokjes fetakaas. Echter kan deze term al snel aangepast worden tot mezze, zodra het wordt uitgebreid, veelal voor een speciale aangelegenheid als een feestje. Zo kan het dan bestaan uit een salade of uit een lichte maaltijdschotel. Deze gerechtjes kunnen zich vaak al snel uitbreiden tot een buffet.

Enkele klassiekers zijn dolmades, falafel, hummus, taboulé

Muntthee

Muntthee is een drank die in Marokko veel gedronken wordt. De thee wordt gemaakt van 5yn72uugroene thee waar munt blaadjes en suiker aan toegevoegd worden. De thee wordt met een heel ritueel geschonken in kleine glaasjes. Dat ritueel is nodig om er een laagje schuim op te krijgen. Bij de muntthee worden meestal noten of koekjes geserveerd.

 

Marokkaanse patisserie

Marokkaanse koekjes, cake en Chebakia, jelabi en tulumba.

 

 

 

 

Tajine, souk, marokko
bord Foodies